Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /usr/local/www/sites/pean.org/wp-content/themes/stanleywp/functions/function-extras.php on line 61
Skype, ondskan själv. | www.pean.org

Skype, ondskan själv.

Igår passerade jag två personer som pratade om billig telefoni, såklart så nämdes skype. Det sorgliga är att de och i princip resten av världen verkar lurade. Skype “hype” är inte framtiden.

Skype är egentligen bara en smärre omarbetning av ett fullt fungerande och fritt tillgängligt (helt gratis) protokoll… SIP. Det som gjort skype så stort verkar vara en kraftfull marknadsföring och att det framställs som “ip-telefoni” när det snarare är msn messenger med ljud, men även att det är så otroligt lätt för hemanvändare att börja med. Ladda ner ett program och köra.

Det som stör mig mest är kanske att skype är proprietary och closed source. Det är lite som att någon när http-protokollet (www) var ungt skulle ta det göra om det lite och sedan göra det till ett stängt protokoll, döpa det till något hypeat och sedan tjäna enorma summor pengar på det? Det känns lite som att folk blir förda bakom ljuset här. Det finns redan öppna protokoll tex. SIP (RFC) som är funkar helt lysande.

Tänkte bara lite kort beskriva något alternativ till skype..

 1. Personligen så är jag ju nörd så jag har själv satt upp en telefonväxel som jag använder, den är också helt gratis och finns att ladda ner på http://www.asterisk.org/
 2. Sedan har jag konton hos två leverantörer av ip-telefoni, http://www.rixtelecom.se/ och http://www.digisip.com/
 3. Här jag har configurerat min asterisk-server så att inkommande samtal går via den ena leverantören och utgående via den andra. (detta medför iofs att jag tar emot samtal på ett nummer och ringer ifrån ett annat)
 4. Och till sist har jag en trådlös ip-telefon från Zyxel, en P2000W Detta är en telefon som inte kräver att man har något dator igång för att kunna ringa. Den går över vanligt trådlöst nätverk och ansluter till en telefonväxel i nätverket eller på internet. Detta gör att man kan låta sin telefon ansluta direkt till sin leverantörs växel och därmed inte behöver något dator eller dyligt igång hemma.

För er som inte är fullt lika nördiga så räcker det ju gott och väl att ha en mjukvarutelefon på datorn (då måste du såklart ha datorn igång för att kunna ringa och ta emot samtal) eller en billigare ip-telefon som jobbar över SIP-protokollet. Och till det en vettig leverantör, två nämns ju ovan.
Ja, detta blev ett ganska dåligt genomarbetat inlägg som mest grunadar sig i min irritation över skype-hypen. Om ni undrar något eller vill ha hjälp att skaffa ip-telefoni, tveka inte att höra av dig.

So long…

5 Comments

 1. Daniel

  Tack för tydlig information:)
  Kollar nu på alternativa telefonväxlar till kontoret och tänker … ska det vara såhär? dyrt och krångligt när skype finns och är gratis. Men med din text förstår jag att jag är skype hypad och måste skärpa mig. Frågan är bara vad jag skall göra? Asterisk eller tele2´s mobila växel.
  Tjing
  Daniel

 2. Peter

  Ursäkta att jag varit lite långsam att svara, har inte kollat kommentarerna på ett tag.

  Asterisk är ju ett mek att sätta upp, speciellt om man vill få det riktigt bra från början. Men jag vet att det finns en “image” på deras sida som man kan köra på en dator med webinterface osv klart, Eller kanske tom direkt i en vmware-setup.

  Jag har ingen koll på tele2’s mobila växel. Men skulle väl säga att allt handlar om hur mycket tid man själv kan lägga och hur mycket pengar man kan satsa.

 3. Pingback: Skype, ondskan själv 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *