Ja, det är precis vad det är. Eller ja. Det beror ju på vad man menar, men möbiusbandet har ju en utsida och en insida, men samtidigt har det bara en sida, man är på utsidan och insidan samtidigt.

Du kan lätt testa detta själv genom att klippa ett pappersband som du sedan sätter ihop en cirkel. Nästan. När du för ihop ändarna roterar du först den ena sidan ett halvt varv så att det istället liknar en slags kringla och vips har du ditt eget möbiusband.

Såhär skulle ditt nytillverkade möbiusband kunna se ut.

En annan bild som kanske beskriver bandets geometri lite bättre är denna.

Om man tänker sig att man är ute och promenerar på en yta som denna så kommer man ju efter ett varv vara på motsatt sida av bandet, vilket i sin tur innebär att bandet faktiskt bara har en sida. Märkligt men sant.

Haha! Jag noterade precis att om man klipper isär ett Möbuisband på mitten så kan man ju tro att man skall få två Möbiusband. Så är inte fallet, istället får man ett långt band som inte alls är ett Möbuisband.

Jobbinlägget för dagen. Ikväll tänkte jag försöka skriva ihop något om universums topologi och lite om ändligt vs. oändligt.