Ja, jag säger då det.

Satt precis och drömde mig tillbaka till universitetsstudierna och kom att tänka på en i det närmaste underbar föreläsare. Allas våre käre Thomas Erlandsson. I ett lunchrum på Ångströmslaboratoriet, Pollacksbacken, Uppsala fanns att läsa: “Thomas Erlandsson är ett pedagogiskt geni.” och jag kan inte annat än att hålla med. Det har aldrig vara så roligt att lyssna på någon som när jag läste Analys I och Linjär Algebra med honom som föreläsare. Absurt.

Ja, vad har då det här med ordet lektor att göra. Jo, precis det faktum att han är universitetslektor. Det skulle vara något att kunna kalla sig. Eller ja, lektor öht taget för den delen.

Utdrag ur NE:

lektor

lektor (lat. le´ctor ‘läsare’, ‘föreläsare’, av le´go ‘läsa’), lärare vid gymnasieskolan eller högskolan (universitet och högskolor). För behörighet till lektorstjänst vid gymnasieskolan fordras normalt doktorsexamen eller licentiatexamen enligt äldre bestämmelser samt praktisk-pedagogisk utbildning. Tjänsterna omfattar ett eller två ämnen. För behörighet till lektorstjänst vid högskolan, som i allmänhet omfattar ett ämne, fordras doktorsexamen och pedagogisk skicklighet. Innehavaren benämns universitetslektor eller högskolelektor.

Ja, här kan man ju utan större krav på intelligens utläsa att det tar ett tag att bli lektor. Till att börja med så måste man ha examen i någon grundutbildning på ~ 4år och därefter följer ~ 4-6år av forskarutbildning som doktorand. DESSUTOM krävs det Pedagogisk skicklighet. Ackack. Vi får väl se hur det blir med denna något långtgående “dröm”. Kanske står jag där en dag. Hoppar och studsar med kritorna i högsta hugg framför tavlorna vid något av sveriges universitet.

Adjö..