Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /usr/local/www/sites/pean.org/wp-content/themes/stanleywp/functions/function-extras.php on line 61
Mer on tid. | www.pean.org

Mer on tid.

Ja, alltså. GRAVITATIONEN VA. Det är ju något ganska klurigt. Ok, att vår käre Isaac Newton formulerade en otroligt enkel formel för gravitationen som till väldigt stor del gör sig gällande.

gravitationsformel

Där G är den allmänna gravitationskonstanten: G = 6,6742 x 10-11

Som ni ser är G otroligt liten. Därför avråder jag er från att någon gång räkna ut gravitationen eller “dragningskraften” mellan dig och någon du vill få med dig hem från korgen, för den är som sagt otroligt lite. Nästan obefintlig. Man kan ju tycka och tro att gravitationen är en stark kraft. Men man luras av jordens enorma massa. Skulle vi istället jämföra gravitationen mellan ja, två människor så blir den i det närmaste obefintlig.

Ja, vad har nu detta med tiden att göra? Jo, det är ju så att Einstein har reviderat, eller snarare kommit upp med en helt ny teori för gravitation efter Newtons som grundar sig i geometri. Här handlar det istället om krökningar i rumtiden. Här är rummet och tiden ihopfältade till en och samma enhet, rumtiden.. En följd av detta är att klockor kommer att gå olika snabbt beroende på deras hastighet (rörelse). Detta medför ju att samtidighet inte längre gör sig gällande, man kan aldrig med säkerhet säga om två händelser utspelade sig samtidigt eller ej, eftersom klockorna går olika beroende på observatörens hastighet och acceleration. Om vi tänker oss två tvillingar som bor på jorden där den ena åker ut på en resa i rymden nära ljusets hastighet i en viss tid, för att sedan återvända till jorden. När rymdtvillingen kommer tillbaka så kommer jordtvillingen ha åldrats mer. Detta kallas tvillingparadoxen.

Samma sak händer när man mäter tiden nära ett starkt gravitationsfält, såsom jordens. Tiden går långsammare på jordens yta än på månens yta till exempel. Men det skiljer även mellan havsytan och Mt Everests topp eftersom gravitationsfält försvagas med kvadraten på avståndet.

Detta är bara lite av vad som kan sägas om tiden när det kommer till relativitetsteorin. Det är nog inte omöjligt att jag återkommer till ämnet.

Arrivederci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *