Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /usr/local/www/sites/pean.org/wp-content/themes/stanleywp/functions/function-extras.php on line 61
Antipirat! | www.pean.org

Antipirat!

Jag säger då det. Återigen har piratdiskussionen blossat upp.

Jag har själv ingen direkt koll på rättegången kring piratebay och är heller inte direkt intresserad. Men något jag verkligen inte förstår är hur man kan hävda att “piratverksamhet” skulle vara något helt legitimt.. Att på politisk väg påstå att det är helt rimligt och logiskt riktigt att stjäla är för mig helt ofattbart. Att “piratkopiera” är en sak, men att stå och säga att det borde vara lagligt är en annan. För att citera den drogrelaterade filmen Layer Cake; “It’s only very very stupid people who thinks the law is stupid”. 

Min utmaning till er är ett hållbart argument till varför piratkopiering borde vara lagligt.. Jag tror inte det finns något.

1 Comments

 1. Kötthuset

  Jag tror faktiskt det är ganska få som anser att upphovsrätten är dålig. Visst finns det många som menar att den missgynnar kulturspridning och att piratkopiering idag har gynnat vissa ekonomiska intressen på annat håll, men att det för skivbolagen ser mörkt ut, men det är inte detta som har skapat missnöjet.
  Missnöjet ligger i att några som erbjuder en infrastruktur för fildelning blir hårt dömda. Det är väl visserligen uppenbart att TPB har uppnått sin populäritet genom spridning av upphovsrättsskyddat material, men det är knappast dom som har begått det huvudsakliga brottet. Men ifall ekonomiska intressen kan döma folk utan att ha ett starkt stöd i bevisföringen och lagen är inte okej. I fall man praktiken kan döma folk på detta viset så kan vi rent teoretiskt lika gärna döma Vägverket, Telia eller Google.
  Dessutom är detta bara ett slag i sanden. Ny infrastruktur för fildelning finns redan och kommer att utvecklas. Teknologins utveckling har alltid haft ett försprång och detta är bara ett stort slöseri med ekonomiska resurser.
  Att hänvisa till att lagen utan eftertanke skulle vara bra är egentligen bara dumt. Om det inte vore för civil olydnad så skulle preventivmedel och folköl vara olagligt idag.
  Jag tycker att du ska åtminstonde bläddra igenom att par av de stora tidningarna artiklar om The Pirate Bay-målet och fundera lite mer istället för att reagera på ett par enstaka röster.
  Det är inte okej att systematiskt sprida upphovsrättsskyddat material, men jag och majoriteten av DN, SVD och Aftonbladets läsare anser att IPRED och hur den här rättegången har skötts är ett stort felsteg.
  Kan väl tilläggas att jag i allmänhet är för “harm reduction” snarare än “prohibition” när det kommer till sådan här politik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *