Jag har under en längre tid försökt hitta en lösning på problemet att ha två datorer och en telefon vilka alla vill ha syncade kontakter och kalendrar, då jag inte är något fan av google och inte heller me.com (sen är det ju rätt dyrt också) så har jag velat hitta en egen serverlösning för hanteringen av detta. Efter lite sökande  upptäckte jag att lösningen som används i OS X server är opensource (http://trac.calendarserver.org/) vilket gjorde mig mycket glad. Efter att ha slitit en hel del med att få denna lösning att fungera under FreeBSD gav jag mer eller mindre upp. Nu i dagarna återupptog jag projektet men istället på en av mina mac-datorer och det var betydligt mycket lättare, det är i princip två kommandon att köra och sedan är det klart!

Till att börja med så bör man se till att ha Xcode-paketet installerat. Annars finns det på din installations-cd för OS X. Sedan är det bara att checka ut koden enligt följande:

svn co http://svn.macosforge.org/repository/calendarserver/CalendarServer/trunk/

detta kommer att ladda ner det du behöver för att köra CalendarServer, gå sedan in i katalogen som skapats (trunk) och kör kommandot:

./run

Detta kommer nu att ladda ner ytterligare ett antal komponenter och kompilera dem när detta är klart så är det dags att skapa en grundläggande konfiguration. Det finns ett stort antal medföljande configurationer som fungerar helt ok. Vill man använda både CardDAV och CalDAV rekommenderar jag detta:

cp conf/carddav-test.plist conf/caldav-dev.plist

Editera sedan caldav-dev.plist och ändra <false/> till <true/> för EnableCalDAV. När detta är gjort är du klar att starta din server, detta gör du genom att återigen köra ./run men nu med växeln -n (för att skippa byggandet av dependencies vilket redan är gjort).

./run -n

och med lite tur kommer nu din server att starta och vara redo att användas av AddressBook, iCal och din iPhone. Dock verkar det viktigt, åtminstone för iCal och kalenderinställningarna i iPhone att ange port vid konfigurationstillfället (annars funkar inte anslutningen alls). Ange då port 8843 och markera användandet av SSL. Som användare använder jag just nu under testperioden defaultkontot admin/admin men du kan lätt skapa egna användare genom att editera filen conf/auth/accounts.xml

Nu har du alltså möjlighet att ha en central plats för alla kontakter och kalenderhändelser för alla dina enheter. Jag hörde nyligen om en person som fått igång det hela på FreeBSD och skall själv se till att lösa det inom en snar framtid, då kommer mina kalendrar kontakter och mail alla bo på servrar hostade av mig själv vilket känns otroligt bra.