Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /usr/local/www/sites/pean.org/wp-content/themes/stanleywp/functions/function-extras.php on line 61
Blog | www.pean.org

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Wireless router project

Post moved here

WPA2 Enterprise with hostapd

Post moved here

Telia IPTV utan Thompson-pryl (med egen router)

Har nyligen flyttat till ett teliahus och får därför både internet och TV via fiber. Till detta fick jag en vedervärdig produkt från Thompson skulle skulle användas för att “splitta” signalerna för bredband, tv och telefoni.

Efter lite läsande på internet kommer man ganska snabbt fram till att Telia använder taggade vlan för att dela upp dessa tre, men däremot hade jag väldigt svårt att hitta någon som löst problemet utan att skaffa någon brandad switch ifrån Telia. Men eftersom det hela baserades enbart på vlan antog jag att det bode vara rätt enkelt att göra detta i min egen FreeBSD-router… Vilket det också var.

Enligt de forumtrådar som finns runt om på internet är det dessa vlan-taggar som gäller:

voip2  237
iptv2  243
mgmt  294
iptv  845
voip  855

Det enda jag behövde göra var att på mitt externa interface skapa ett vlan med rätt tag och sedan brygga detta med det interna interfacet som är anslutet till IPTV-boxen. En viktig detalj är att IPTV-boxen själv inte pratar IEEE 802.1q, se därför till att trafiken till boxen går otaggat.

Såhär configurerade jag min router för att brygga vlan #845 (som är det vlan IPTV går över som taggad trafik)

Interface: em0 (externt), em1 (internt internet), em2 (internt IPTV),  vlan0 (externt vlan #845)

rc.conf:

gateway_enable="YES"
ifconfig_em0="DHCP"
ifconfig_em1="up"

cloned_interfaces="bridge1 vlan0"

ifconfig_em2="up"
ifconfig_bridge1="addm em2 addm vlan0 up"
ifconfig_vlan0="vlan 845 vlandev em0 up"
# ifconfig vlan0
vlan0: flags=8943 metric 0 mtu 1500
	options=103
	ether 00:00:24:ce:69:a8
	inet6 fe80::200:24ff:fece:69a8%vlan0 prefixlen 64 scopeid 0x13
	nd6 options=29

	media: Ethernet autoselect (1000baseT )
	status: active
	vlan: 845 parent interface: em0

# ifconfig bridge1
bridge1: flags=8843 metric 0 mtu 1500
	ether 02:e8:ea:15:66:01
	nd6 options=29

	id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 hellotime 2 fwddelay 15
	maxage 20 holdcnt 6 proto rstp maxaddr 2000 timeout 1200
	root id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 ifcost 0 port 0
	member: vlan0 flags=143
	    ifmaxaddr 0 port 19 priority 128 path cost 55
	member: em2 flags=143
	    ifmaxaddr 0 port 11 priority 128 path cost 200000

Sen är det bara att starta boxen och köra.

En alternativ lösning om man inte har en router som går att configurera med vlan är att köpa en switch med stöd för taggade vlan. Till exempel en HP 1810-8G. Konfigurera sedan porten där du ansluter inkommande internet att ta emot otaggad (internet) trafik OCH taggad trafik för vlan 845 (IPTV). Konfigurera sedan den port du ansluter TVn till att köra ut vlan 845 otaggat.

Kontakt och kalenderserver!

Jag har under en längre tid försökt hitta en lösning på problemet att ha två datorer och en telefon vilka alla vill ha syncade kontakter och kalendrar, då jag inte är något fan av google och inte heller me.com (sen är det ju rätt dyrt också) så har jag velat hitta en egen serverlösning för hanteringen av detta. Efter lite sökande  upptäckte jag att lösningen som används i OS X server är opensource (http://trac.calendarserver.org/) vilket gjorde mig mycket glad. Efter att ha slitit en hel del med att få denna lösning att fungera under FreeBSD gav jag mer eller mindre upp. Nu i dagarna återupptog jag projektet men istället på en av mina mac-datorer och det var betydligt mycket lättare, det är i princip två kommandon att köra och sedan är det klart!

Till att börja med så bör man se till att ha Xcode-paketet installerat. Annars finns det på din installations-cd för OS X. Sedan är det bara att checka ut koden enligt följande:

svn co http://svn.macosforge.org/repository/calendarserver/CalendarServer/trunk/

detta kommer att ladda ner det du behöver för att köra CalendarServer, gå sedan in i katalogen som skapats (trunk) och kör kommandot:

./run

Detta kommer nu att ladda ner ytterligare ett antal komponenter och kompilera dem när detta är klart så är det dags att skapa en grundläggande konfiguration. Det finns ett stort antal medföljande configurationer som fungerar helt ok. Vill man använda både CardDAV och CalDAV rekommenderar jag detta:

cp conf/carddav-test.plist conf/caldav-dev.plist

Editera sedan caldav-dev.plist och ändra <false/> till <true/> för EnableCalDAV. När detta är gjort är du klar att starta din server, detta gör du genom att återigen köra ./run men nu med växeln -n (för att skippa byggandet av dependencies vilket redan är gjort).

./run -n

och med lite tur kommer nu din server att starta och vara redo att användas av AddressBook, iCal och din iPhone. Dock verkar det viktigt, åtminstone för iCal och kalenderinställningarna i iPhone att ange port vid konfigurationstillfället (annars funkar inte anslutningen alls). Ange då port 8843 och markera användandet av SSL. Som användare använder jag just nu under testperioden defaultkontot admin/admin men du kan lätt skapa egna användare genom att editera filen conf/auth/accounts.xml

Nu har du alltså möjlighet att ha en central plats för alla kontakter och kalenderhändelser för alla dina enheter. Jag hörde nyligen om en person som fått igång det hela på FreeBSD och skall själv se till att lösa det inom en snar framtid, då kommer mina kalendrar kontakter och mail alla bo på servrar hostade av mig själv vilket känns otroligt bra.

Skype, ondskan själv 2.

Då var det dags ingen, Skype har fått ett uppsving genom att klienten för iPhone numera kan köras i bakgrunden. Det som stör mig är att skype inte erbjuder något speciellt, de har rätt usla priser, men framförallt är det ett stängt protokoll. Jag kan för mitt liv inte förstå varför piratpartiälskande twittrare är så taggade över Skype. Vad hände med viljan att använda öppen kod och fria protokoll?

I och med att iOS kom ut för iPhone så blir det ju möjligt för alla voip-klienter att köras i bakgrunden. Jag använder mig av Acrobits Softphone (iTunes) tillsammans med standardiserad och öppen VoIP (RFC) via Bahnhof och Bredband2 (fd digisip).  Jag kan ta emot samtal och ringa via min klient i iPhonen och den fungerar utmärkt även i bakgrunden. Även över 3G är ljudkvaliteten mycket god.


Klienten i keypadvy.

Jag tar gärna emot mängder av argument till varför någon skulle föredra Skype!

En tidigare post på samma ämne med lite mer utförlig information om hur jag använder SIP hittar du  här

Mer snack om dagens ord.

Tänkte bara visa lite stats över vilka av våra ord som dyker upp bland de 10 första träffarna vid sök på google.

Dagens Ord.

Det går rätt bra för dagens-ord. Besökarantalet har ökat så gott som hela tiden sedan starten med några små dippar. Så här ser grafen ut sedan starten.

Hegerfors tappar fullständigt greppet i nyhetsmorgon

Ja, vad skall man säga. Jag är själv en cykelfantast och tycker självklart det är jävligt tråkigt med doping, men när jag tittar på måndagens sportpanel ang. Svenskars framgångar i Giro d’italia så börjar man ju fundera var de får sina fantasier ifrån.

Hegerfors sitter alltså i direktsändning och säger “en vanlig mänsklig kropp kan inte cykla 10 timmar om dagen”. Det är nog det här som jag hängt upp mig mest på, för det visar verkligen hur dålig koll människan har. För jag menar, de här etapploppen, Tour de France och Giro d’itala har ju båda funnits hundra år eller mer. Jag har väl svårt att tänka mig att EPO och bloddoping var något som var en större branch 1903. Dessutom var loppen otroligt mycket svårare att genomföra på den tiden. Dels så var de ungefär lika långa totalt, men genomfördes på kanske hälften så många dagar. De hade två växlar och loppen gick på grusväg, dessutom fick de inte ta service från någon. Sen så har vi ju det klassiska cykelloppet Paris-Brest-Paris där glada amatörer cyklar 120 mil, en etapp. Om jag inte missminner mig ligger maxtiden på 96 timmar. Så det finns ju vissa indikationer att folk har klarat av den här typen av lopp i över hundra år nu, så varför Hegerfors anser det omöjligt, det förstår jag inte.

Jag tänkte bara för kul sammanfatta den första “utgåvan” dels i Girot och dels i Touren.

Girot 1909:
1 Milan – Bologna 397 km
2 Bologna – Chieti 378 km
3 Chieti – Napoli 242 km
4 Napoli – Rome 228 km
5 Rome – Firenze 346 km
6 Firenze – Genova 294 km
7 Genova – Torino 354 km
8 Torino – Milan 206 km

Tour de France 1903:
1 Paris – Lyon 467 km
2 Lyon – Marseille 374 km
3 Marseille – Toulouse 423 km
4 Toulouse – Bordeaux 268 km
5 Bordeaux – Nantes 425 km
6 Nantes – Paris 471 km

Man kan se klippet HÄR

Roberto Vacchi skriver om det HÄR